06.09.2024.

09:09

Foto: Reuters

Planeta

"Bežite kući!" Ide li ovo ka Srbiji?! Snažno nevreme zahvatilo region, jeziv prizor sve uplašio! (FOTO, VIDEO)

Olujni udari vetra u Dalmaciji dosezali su 80 km/h, a jugo je potom naglo okrenuo na tramontanu. U Kaštel Lukšiću vetar je iščupao stablo. U zadarskom arhipelagu do 3 u noći palo je 108 litara kiše po metru kvadratnom, više nego što prosečno padne u mesec dana!

Na otvorenom moru severnog Jadrana već je razvijen postojani grmljavinski sistem koji se polako približava obali, a grmljavinski senzori su već zabeležili više od 3.000 udara munja, javio je portal IstraMet.

IstraMet je na Fejsbuk profilu objavio i snimak vrložnog oblaka koji se formirao iznad Rovinja, a jedan od korisnika je napisao: Bežite kući!

Grmljavinska linija bila je dugačka čak 100 kilometara. Krometeo lovci su čekali dolazak oluje.

- Prvo su nestala svetla Splita, potom i Žrnovnice. Izgledalo je apokaliptično jer je vetar dizao ogromne količine pepela s požarišta koje je nedavno bilo aktivno - ispričali su lovci na oluje za Dalmaciju Danas.

DHMZ je povodom toga izdao narandžasto upozorenje kojim se skreće pažnja na mogućnost obilnih padavina i grmljavinskih pljuskova. Nakon prolaska ovog prvog talasa nestabilnosti, pljuskovi će česti biti i u poslepodnevnim i večernjim satima i tokom naredne noći.

Nevreme je zahvatilo i sever Italije. Nakon vrelih dana usledile su jake oluje. Kako prenose talijanski mediji, nevreme je najviše pogodilo Pijemont i Lombardiju. Tokom oluje nestao je muškarac kod Torina, a zbog plavljenja reke urušio se most.