06.09.2024.

10:01

Foto: Reuters

Planeta

Prva izjava osnivača Telegrama nakon hapšenja! Durov otkrio tajnu vezu sa francuskim vlastima!

Durov je pitanja koje su mu postavile francuske vlasti tokom saslušanja nazvao "neverovatnim", prenela je agencija RIA Novosti.

"Ako je neka zemlja nezadovoljna onlajn uslugom, trenutna praksa je da se podnese tužba protiv samog servisa. Korišćenje zakona koji su doneti u danima pre nego što su pametni telefoni postojali za krivično gonjenje izvršnog direktora (onlajn servisa) za zločine koje su počinila treća lica na platformi koju on kontroliše, predstavlja pogrešan pristup", naveo je Durov u poruci objavljenoj na svom Telegram kanalu.

Durov je priveden na pariskom aerodromu Burže 24. avgusta, a osumnjičen je za deset krivičnih dela, uključujući i saučesništvo u upravljanju onlajn platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe, i mogao bi da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora.

On je pušten iz zatvora 28. avgusta uz kauciju od pet miliona evra, a zabranjeno mu je da napušta francusku teritoriju i mora da se javlja policiji dva puta nedeljno.

Francuske vlasti izdale se naloge za hapšenje osnivača Telegrama, braće Pavela i Nikolaja Durova, 25. marta zbog optužbi koje uključuju saučesništvo u posedovanju, distribuciji i omogućavanju pristupa pornografskim fotografijama maloletnika.