06.09.2024.

18:00

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Rusi napadom na Poltavu poslali snažnu poruku Zapadu! "Dolazimo po vas, sad je gotovo!"

„Poltava je bila mesto velike bitke (Bitka kod Poltave 1709. godine) u kojoj su se Rusija i Švedska borile za prevlast u istočnoj i severoistočnoj Evropi. Kao drugo, tamo se nalazio istureni komandni punkt Hitlera tokom Drugog svetskog rata. Prema tome, grad ima simbolično značenje na više nivoa, a prava poruka napada je sledeća: dolazimo po vas, sad je gotovo“, konstatovao je Mekgregor.

Takođe je kazao da je ruske hipersonične rakete nemoguće presresti, zato je udar na vojni objekat u Poltavi bio tako efikasan.

„Rakete koje su korišćene lete brzinom od 4.500 milja na sat. Ne, ne postoji način da oborite te hipersonične rakete za vreme leta“, rekao je oficir, komentarišući uništavanje vojnog objekta ukrajinske vojske u Poltavi.

Kako je dodao, rusko hipersonično oružje je veoma efikasno i ubojito, teško mu se suprotstaviti bilo čime pošto balističke rakete manevrišu dok se približavaju cilju.

Po rečima Mekgregora, Amerika trenutno nema slično naoružanje.

Ranije ove sedmice je saopšteno da su ruske snage gađale Poltavski vojni institut za komunikacije u Ukrajini. Oružane snage Ukrajine su priznale da je poginulo na desetine vojnika, dok je na stotine ranjeno.

Kako je rekao gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saljdo, u vojnom institutu predavali su i strani instruktori.