07.09.2024.

10:04

Foto: AP PHOTO

Planeta

Pojavio se snimak pre napada na Kule bliznakinje! Je li ovo dokaz?! (VIDEO)

Na snimku snimljenom dve godine pre napada na Kule bliznakinje, čovek za koga se u početku sumnjalo da je umešan, ali je kasnije pušten, luta zgradama američke vlade u Vašingtonu i kaže na arapskom: "Kažu da su naša deca demoni. Međutim, ovo su demoni Bele kuće'.

Zatim snima avione u niskom letu i kaže: "Aerodrom nije daleko odavde. Avion poleće". Snimak koji traje sat vremena završava se u zgradi Kapitola, gde se kamera zadržava na dve limuzine. Glas na snimku kaže: "Njihovi automobili. To je ono što ste rekli u planu".

Policajci Skotland Jarda su otkrili traku kada su uhapsili tadašnjeg starijeg saudijskog studenta Omara al-Bajumija u njegovoj kući u Birmingemu deset dana nakon napada 11. septembra. Ispitivali su ga sedam dana, a zatim su ga pustili bez optužnice, piše Skaj njuz.

FBI ga je kasnije identifikovao kao saudijskog obaveštajnog agenta - što je on negirao, kao i bilo kakvu ulogu u napadima 11. septembra.

On je američkim istražiteljima rekao da je njegov film običan turistički video.

Godinu dana kasnije, priznao je da se naivno sprijateljio sa dvojicom potencijalnih terorista koji su oteti avion srušili na Pentagon, ubivši 189 ljudi.

Još nije poznato da li su njegov snimak ili neki drugi predmeti zaplenjeni tokom racije 2001. godine predati američkim vlastima.

Video je nedavno prikazan tokom građanskog suđenja u Njujorku u kojem žrtve 11. septembra i njihove porodice tuže saudijsku vladu za saučesništvo u napadima.