Autor: Informer.rs

07.09.2024.

22:26

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Hitan sastanak! Dve obaveštajne službe na jednom mestu! MI6 i CIA "dogovaraju" prekid vatre u Gazi!

Berns je rekao da se nada da će u narednim danima imati "detaljniji" predlog za oslobađanje talaca koje drži Hamas i prekidu vatre u Pojasu Gaze koji će se izneti pred Izrael i palestinsku militantnu grupu, ali je naglasio da će uspeh zavisiti od "političke volje" dve strane, preneo je Si-En-En (CNN).

Šefovi CIA i MI6 govorili su na vikend festivalu Fajnenšel tajmsa, a Berns je, govoreći o tekućim pregovorima za postizanje sporazuma o prekidu vatre i taocima u Gazi, rekao da SAD veoma naporno rade sa regionalnim posrednicima kako bi se Izrael i Hamas dogovorili o mirovnom planu.

Informer

 

Američki predsednik Džozef Bajden prvi put je objavio okvir za mirovni plan između Izraela i Hamasa 31. maja. Predlog u tri faze predviđa povlačenje trupa Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) istočno od Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da izraelske snage nikada neće napustiti deonicu duž granice između Egipta i Pojasa Gaze poznatu kao Filadelfijski koridor, čemu se protivi Hamas.

Napori za oslobađanje talaca postali su još hitniji nakon što su ranije ovog meseca otkrivena tela šest talaca u tunelu ispod grada Rafe na jugu Pojasa Gaze.