08.09.2024.

18:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Neprijatelj u šoku! Šta je ovo napravila ruska vojska?! Na frontu se pojavila veoma neobična stvar, svi vojnici će je uskoro dobiti!

„Za zaštitu vojnika od gelera, koristeći borbeno iskustvo stečeno u zoni specijalne vojne operacije, pripadnici 1. posebne gardijske motorizovane ‘Slovenske’ brigade grupe snaga ‘Jug’ razvili su i na terenu izradili prvi eksperimentalni uzorak zaštitnog ogrtača“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ogrtač se sastoji od nekoliko slojeva kevlara. Tokom eksperimenata sa različitim vrstama materijala, odlučeno je da je ovo najuspešnija opcija. Ogrtač se pričvršćuje za pancir, omogućavajući borcu da bude potpuno zaštićen od fragmenata. U isto vreme, može se koristiti kao maskirna odeća, kao kabanica za kišu i svaku drugu nepogodu i kao nosila. Materijal od kojeg je napravljen ne gori i nepromočiv je.

Motorizovane jedinice ubuduće planiraju da unaprede dizajn proizvoda, jer je potencijal za njegovu modernizaciju prilično veliki, dodaje Ministarstvo odbrane.

Kako je rekao pripadnik brigade sa pozivnim Kazbek, do 90 odsto boraca zadobije rane od gelera i sitnih fragmenata.

„Cena ogrtača je niska, što će omogućiti da što više vojnika ostane sposobno za izvršavanje borbenih zadataka“, objasnio je on.