08.09.2024.

17:10

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Hoće da bude besmrtan?! Putin dao šokantno naređenje! Svet gleda i ne veruje šta se trenuto dešava u Rusiji!

Ulaže se u tehnologije za sprečavanje starenja ćelija, neurotehnologiju i druge inovacije koje imaju za cilj produženje životnog veka.

Jedan od pravaca istraživanja je trodimenzionalno bioprintovanje, koje bi trebalo omogućiti štampanje zamenskih organa i tkiva. Prema listu Komersant, Moskva je u poslednje dve godine uložila više od 57 miliona rubalja (oko 633.000 dolara) u bioprinting i srodne tehnologije.

Iako je krajnji cilj štampanje potpuno funkcionalnih ljudskih organa još uvek daleko, trenutno se 3D štampanje u medicini uglavnom koristi za izradu neorganskih implantata i ortopedskih uređaja, dok je proizvodnja tkiva ograničena na jednostavne istraživačke aktivnosti na ćelijskom nivou.

Ruske vlasti i dalje polažu velike nade u bioprinting. Rosatom je saopštio da će tehnologija za štampanje kompleksnih ljudskih organa biti spremna u roku od šest godina.

Prema navodima ruskog portala Meduza, inicijativa je pokrenuta po direktivi iz vrha vlasti, a projekat vodi bliski Putinov saveznik Mihail Kovalčuk, član Ruske akademije nauka i direktor Instituta za nuklearna istraživanja "Kurčatov". On nadzire državno podržani program istraživanja genetike.

Izvor iz nacionalnog medicinskog istraživačkog centra naveo je da je Putin postavio zadatak, a da je Kovalčuk tražio od naučnika redovne izveštaje o napretku. Jedan ruski doktor je izjavio da je bio iznenađen hitnošću zadatka, jer se obično nacionalni projekti i federalni programi prethodno dogovaraju kroz seriju sastanaka i javnih rasprava.

Neki istraživači su izrazili sumnju u trenutak i prioritet projekta usred aktuelnih izazova u zemlji, navodeći da su sredstva za ovakva istraživanja veoma skupa i da je neizvesno da li će projekat moći brzo da donese značajne rezultate.

Osim države, istraživanja u oblasti produženja života finansira i ruski milijarder Dmitrij Itskov, koji radi na projektu prenosa ljudske svesti u računare, što bi omogućilo „večan“ život posle smrti ljudskog tela. Itskov je najavio da bi prvi prenos svesti mogao biti realizovan do 2035. godine.