08.09.2024.

17:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Ovako izgleda apokalipsa! Ljudi lete po ulicama, oštećeno više od 3000 kuća!

U udaru je oštećeno više od 3.000 kuća i srušeno oko 400 elektrovodova, a u nekoliko većih gradova, uključujući prestonicu Hanoj, došlo je do nestanka struje i prekida u komunikaciji.

Šteta je prijavljena i u mnogim školama, prodavnicama i kancelarijama, a u provinciji Kuang Nin potonulo je najmanje 25 čamaca, prenosi Vijetnamska novinska agencija (VNA).

Poljoprivredna proizvodnja je takođe pretrpela značajnu štetu, a 121.500 hektara pirinča i useva je potopljeno ili uništeno, dok je voda odnela više od 1.000 kaveza za akvakulturu, većinom u Kuang Ninu.

Vlasti rade na uklanjanju posledica udara tajfuna i na terenu su angažovale skoro 500.000 vojnih lica i preko 10.100 vozila za različite svrhe, dok je iz priobalnih oblasti evakuisano oko 50.000 ljudi.

Sledeći na udaru je Laos

Iako je tajfun oslabio u tropsku depresiju, do sutra uveče se u severozapadnom regionu Vijetnama očekuju obilne padavine i meštani su upozoreni na rizik od poplava i klizišta.

Jagi, koji su vijetnamske meteorološke vlasti opisale kao ''jedan od najjačih tajfuna u regionu u protekloj deceniji", stigao je do te zemlje jugoistočne Azije u subotu, nakon što su, zbog oluje, u Kini dve osobe izgubile život, stotine povređene.

Očekuje se da će supertajfun kasnije pogoditi Laos.