08.09.2024.

17:15

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Bomba! Slomljeni u paramparčad! Ukrajinski vojnici otkazuju poslušnost, novi vojnici beže glavom bez obzira!

„Ne napuštaju svi mobilisani vojnici svoje položaje, ali većina to čini. Kad dođu novi momci, vide koliko je teško... On odlaze jednom na položaje i ako prežive, više se ne vraćaju. Ili napuštaju svoje položaje, odbijaju da se bore ili pokušavaju da nađu način da napuste vojsku“, rekao je komandant ukrajinske jedinice koja se bori na krasnoarmejskom (ukrajinski naziv – pokrovskom) pravcu.

Komandanti su takođe ispričali da mnogi oficiri ne prijavljuju dezerterstvo, nadajući se da će se vojnici vratiti dobrovoljno i da neće biti kažnjeni.

Nekoliko ukrajinskih oficira navelo je da i sami komandanti pokušavaju da napuste liniju fronta, što je takođe uzrokovano neslaganjem sa komandom Oružanih snaga Ukrajine i to postaje „sve češća pojava“.

„Si-En-En“ takođe dodaje da se ukrajinski vojnici žale na lošu komunikaciju između jedinica. Kako se navodi u članku, bilo je situacija kada jedinice nisu predavale jedna drugoj potpune informacije o situaciji na ratištu, strahujući da će ih to „prikazati u lošem svetlu“.

„Ukrajinski prigušivači ometali su vitalnu koordinaciju i lansiranje bespilotnih letelica, pošto jedinice iz različitih brigada nisu dovoljno komunicirale“, ističe se u tekstu, pozivajući se na još jednog komandanta.

Krajem avgusta ukrajinski portal „Novosti.lajv“ je, pozivajući se na ukrajinskog političara Olesja Donija, objavio da je u Ukrajini 2024. godine zabeleženo 37 hiljada slučajeva dezerterstva i nedozvoljenog napuštanja jedinica.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. godine uveden režim ratnog stanja, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sledećeg dana je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je izlazak iz Ukrajine muškarcima od 18 do 60 godina tokom perioda ratnog stanja. Za izbegavanje služenja vojnog roka za vreme mobilizacije, država predviđa krivičnu odgovornost u vidu zatvora do pet godina.