09.09.2024.

12:10

Foto: AP/shutterstock

Planeta

Šok! Posle čišćenja Kurska, Putin će uputiti Ukrajini neverovatan zahtev! Vest iz Rusije stigla kao grom iz vedra neba!

- To je direktno povezano s dešavanjima na bojnom polju, uslovi su drugačiji. U suštini, to će biti bezuslovna kapitulacija - rekao je Eskobar tokom Istočnog ekonomskog foruma, ističući da povećanje uloga proizlazi iz ukrajinskog napada na Kursku oblast.

Prema njegovom mišljenju, Rusija bi mogla prvo očistiti Kursku oblast od OSU, što će zahtevati određeno vreme, a zatim tražiti kapitulaciju Kijeva, preteći daljim napredovanjem ruskih snaga uz „artiljerijski cunami“.

- Rusija ima naoružanje, sredstva i strateške mogućnosti da nastavi bez zaustavljanja - objasnio je analitičar.

Ukrajinske snage su 6. avgusta u 5:30 pokrenule ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom protivnika i povratkom na državnu granicu. Ministarstvo odbrane Rusije je 8. septembra izvestilo da su tokom borbi na kurskom pravcu ukrajinske snage izgubile više od 11.200 vojnika i 87 tenkova.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da je kijevski režim sprovodio provokacije i nasumično otvarao vatru, uključujući napade na civilne ciljeve. Putin je naglasio da će protivnik dobiti adekvatan odgovor i da će svi ciljevi koje je Rusija postavila biti ostvareni.

U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblastima, na snazi je režim kontraterorističke operacije (KTO) kako bi se obezbedila sigurnost građana.

Istočni ekonomski forum održan je od 3. do 6. septembra na kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku, a RIA Novosti su glavni informativni partner foruma VEF-2024.