09.09.2024.

13:40

Foto: EPA/Reuters/printskrin you tube

Planeta

Veliki preokret u Americi! Loše vesti za Kamalu i ekipu! Tramp uspeo ono što niko nije očekivao, ako se ovako nastavi...

Tramp je dobio podršku 48% verovatnih glasača, dok je 47% izrazilo podršku Harisovoj, prema poslednjim rezultatima ankete Njujork tajmsa objavljenim u nedelju.

Rezultati su gotovo identični kao i poslednji put kada je anketa Njujork tajmsa pitala glasače za njihove preferencije nakon što je predsednik Bajden ispao iz trke krajem jula, pri čemu je ta anketa takođe pokazala Trampovu prednost od 48-47.

Anketa dolazi nakon nekoliko nedelja pojačanog entuzijazma za demokratsku kartu nakon što je Harisova preuzela mesto Bajdena, iako je Njujork tajms naveo da se čini da je Trampova podrška „izuzetno otporna“ na iznenadne promene na izbornoj sceni.

Anketa je pokazala da Harisova još uvek nije uspela da ubedi glasače u svoju viziju za zemlju, pri čemu je 28% ispitanika navelo da smatraju da treba da saznaju više o njoj kako bi dobila njihovu podršku. Nasuprot tome, samo 9% je izrazilo slične brige u vezi sa Trampom.

- Ne znam kakvi su planovi Kamale - rekla je Don Konli, 48-godišnja vlasnica malog preduzeća iz Noksvila, Tenesi, koja se priklanja Trampu, za Njujork tajmsa.

Anketa je takođe pokazala da, iako je Harisova ostvarila napredak sa ključnim demografskim grupama u demokratskoj koaliciji nakon Bajdenove odluke da odustane, i dalje zaostaje za tradicionalnom demokratskom snagom među grupama kao što su žene i latino glasači.

Takođe, protiv Harisove radi i želja glasača za promenom, pri čemu je 60% ispitanika navelo da bi želelo da vidi veliku promenu u odnosu na Bajdenovu politiku. Samo 25% ispitanika veruje da bi Harisova mogla da predstavlja takvu promenu, dok 53% smatra da bi Tramp to mogao.

Ipak, vesti iz ankete nisu sve loše za Harisovu, koja možda drži ključnu prednost u entuzijazmu u odnosu na Trampa kako se novembar brzo približava. Anketa je pokazala da je 91% demokrata entuzijastično u vezi sa glasanjem, dok je 85% republikanaca izrazilo isto.

Anketa Njujork tajmsa sprovedena je među 1.695 registrovanih glasača između 3. i 6. septembra i ima marginu greške od plus ili minus 2,8 procentnih poena.