15.09.2024.

06:40

Foto: Shutterstock/Studio 37

Planeta

Srušili ih Rusi! Panična bežanija ukrajinske vojske sa istoka! Pad ovog grada izazvao je nezamislive posledice!

Ministarstvo odbrane je u nedelju saopštilo da je naselje Novogrodovka u DNR oslobođeno zahvaljujući aktivnim akcijama jedinica grupacije snaga "Centar".

- Novogrodovka nije samo oslobođena, već se ofanzivna dejstva naših trupa nastavljaju. Naši momci su se probili dalje. Udaljenost do Pokrovska (ukrajinsko ime Krasnoarmejska u DNR — Prim. Red.) trenutno iznosi 10-11 kilometara. Borbe se vode znatno severnije od Novogrodovke. Naši jurišnici razvijaju uspeh, što primorava neprijatelja na paniku i prebacivanje jedinica u ovom pravcu, pokušavajući da spreče kolaps fronta - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, pod pritiskom ruskih snaga, ukrajinske trupe su praktično pobegle iz Novogrodovke u malim grupama. Novogrodovka je grad na Donjeckom frontu, smešten na liniji Seledovo — Novogrodovka — Grodovka, iza koje se za ruske snage otvara put ka Krasnoarmejsku, jednom od najvećih i strateški najvažnijih naselja za neprijatelja na zapadu DNR. Oslobađanjem ovog grada, ruske snage dobijaju mogućnost napredovanja u pozadinu Kurahovske grupacije OSU.