10.09.2024.

06:40

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Ovo će biti veoma bolno! Rusija nadomak najvažnije pobede u ratu! Ako ovo uzmu, pitanje je vremena kada će sve ostalo pasti!

Pokrovsk je važan saobraćajni čvor. Ako padne, ruske snage će preseći jedan od glavnih snabdevačkih pravaca u regionu. To bi verovatno primoralo Ukrajinu da se povuče iz Časov Jara, a linija fronta bi se pomerila bliže Kramatorsku. Za Ukrajinu bi to faktički značilo gubitak gotovo cele Donjecke oblasti, za koju se Kremlj bori od početka rata.

Grad je očigledno glavni prioritet Moskve

Prema rečima Sergeja Dobraka, odnos snaga ovde je deset prema jedan u korist Rusije.

Tokom poslednjeg napada, Rusija je pogodila trafostanicu u Pokrovsku, ostavivši pola grada bez struje. Napadi su takođe prekinuli snabdevanje vodom. Grad se brzo prazni. Pre samo dva meseca ovde je živelo 48.000 ljudi. Danas je polovina već otišla. Obično užurbani centar grada sa radnjama i supermarketima je jezivo tih. Banke i većina kafića su zatvoreni. Bolnica je evakuisana.

Izvan grada, bageri kopaju nove rovove na poljima. Međutim, Oleksandar Sirski, vrhovni komandant ukrajinske vojske, kaže da su uspeli da zaustave napredovanje ruskih snaga prema Pokrovsku.

Potpukovnik Oleh Demjanenko izjavio je da je linija fronta na severnom krilu ruskog napada na Pokrovsk zaista stabilizovana. Međutim, ruski napadi su uglavnom fokusirani na južno krilo, gde se i dalje vode teške borbe. Jedno od područja na tom krilu koje Rusi pokušavaju da zauzmu je Selidovo, malo mesto jugoistočno od Pokrovska.