16.09.2024.

00:15

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Kakav manevar! Mađari brutalno ponizili Ukrajinu! Sredstva za Kijev završiće na neočekivanom mestu!

- Mađarska vlada je inicirala da Evropska unija izdvoji 14 miliona evra iz takozvanog Evropskog mirovnog fonda za razvoj odbrambenog potencijala Čada - rekao je on.

Sijarto je dodao da će se o ovoj inicijativi razgovarati na Savetu stalnih predstavnika zemalja EU 26. septembra i Budimpešta se nada da će biti prihvaćena.

On je istakao da su tokom dvodnevne posete delegacije iz Čada koju je predvodio predsednik Mahamat Debi, strane potpisale niz sporazuma, među kojima i u oblasti borbe protiv ilegalne migracije, odbrane i poljoprivrede.

- Kako bi naše lično prisustvo bilo što efikasnije, odlučili smo da naše diplomatsko predstavništvo u Ndžameni transformišemo u ambasadu koja će nam pomoći da najefikasnije razvijamo ekonomsku, obrazovnu i vojnu saradnju u okviru ovog strateškog partnerstva - naglasio je ministar.

Sijarto je ranije rekao da Mađarska neće blokirati izdvajanje pet milijardi evra za vojnu pomoć Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda ako se dozvoli da se njen deo koristi za borbu protiv migracija ili u druge svrhe koje nisu vezane za oružje.