10.09.2024.

20:20 >> 19:06

Foto: Shutterstock

Planeta

Novi sukobi na pomolu?! Severna Koreja je počela pripreme i neće biti dobro!

On je dodao i da je Severna Koreja "odgovorna država sa nuklearnim naoružanjem", koja namerava da ga upotrebi isključivo za samoodbranu.

Tokom svog govora povodom 76. godišnjice od osnivanja DNR Koreje, Kim je istakao da Pjongjang mora nastaviti sa unapređivanjem odbrambenih sposobnosti i to zbog "bezobzirnog širenja vojnog bloka koji predvode SAD".

"Zbog toga će Pjongjang drastično povećati broj nuklearnog oružja i udvostručiti mere i napor da učini sve vidove oružanih snaga, uključujući i nuklearne snage, spremne za borbu", poručio je severnokorejski lider.

Podsećanja radi, u junu, Pjongjang je optužio SAD i njihove saveznike u regionu - Japan i Južnu Koreju - da rade na uspostavljanju vojnog saveza u Aziji, sličnom NATO-u.

Takođe, DNR Koreja je krajem avgusta oštro osudila revidirani nuklearni strateški plan SAD koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden, poručujući da će se Pjongjang odlučno suprotstaviti bilo kojoj vrsti američke nuklearne pretnje.

Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje je tada saopštilo da će DNR Koreja nastaviti da unapređuje svoj status nuklearne sile da bi mogla da brani suverenitet i bezbednost.