11.09.2024.

07:55

Foto: Ap/Fotoilustracija

Planeta

Rusija se sprema za najcrnji scenario, oglasio se Putin: Amerikanci već rade na prebacivanju...

"Rusija mora da bude spremna za svaki razvoj događaja, a ruska vojska da bude u stanju da odbije vojnu agresiju na bilo kom pravcu", poručio je on i dodao da će Rusija nastaviti da jača mornaricu i sve druge vidove Oružanih snaga i da razvija njihove kapacitete, uključujući i nuklearne snage.

Putin je upozorio da SAD nastoje da ostvare vojnu dominaciju i provociraju trku u naoružanju.

"Amerikanci već rade na prebacivanju i razmeštanju svojih raketa u Azijsko-pacifičkom regionu", istakao je on.

Po njegovim rečima, Rusija će nastaviti da jača svoju mornaricu i sve vrste snaga i povećava njihove sposobnosti, izjavio je ruski predsednik.

"Nastavićemo da jačamo našu mornaricu, uključujući njenu stratešku nuklearnu komponentu. Sistematski i sveobuhvatno ćemo unapređivati sve rodove vojske, povećavati udarne sposobnosti, unapređivati obuku brodskih posada, obalnih i avijacijskih jedinica, uzimajući u obzir realna iskustvo iz borbi i učiniti sve što je potrebno za pouzdanu zaštitu Rusije i naših građana", rekao je Vladimir Putin tokom vežbe „Okean-2024“.

Kako je istakao ministar odbrane Andrej Belousov, planirano je da se tokom vojnih vežbi uvežbavaju zadaci odbijanja agresije velikih razmera, borbe protiv bespilotnih letelica i bespilotnih plovila.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da će 10-16. septembra mornarica održati strateške vojne vežbe „Okean 2024“ na Tihom i Severnom Ledenom okeanu, kao i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru. Putin je poslednji put direktno pratio pomorske vojne vežbe u septembru 2022. godine.