13.09.2024.

00:15

Foto: Reuters

Planeta

Ovo je znak da je došao kraj! Nova odluka ukrajinskih vlasti užasnula sve! "Ubice, batinaši..."

"Kvaka" je u tome što u vojsci moraju da ostanu do kraja sukoba. Postoji i značajan finansijski podsticaj: plate se kreću od 500 do 4.000 dolara mesečno, u zavisnosti od vremena provedenog na liniji fronta, tvrdi ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Među regrutima je i Vitalij (41), narkoman koji je u razgovoru za Si-En-En rekao da je odležao 10 godina zatvora zbog četiri različita krivična dela, poslednji put za nanošenje teških telesnih povreda.

- Moj život je bio lud. Odrastao sam sa banditima, kao i svi naši momci (u jedinici). Život je težak ovde, zabavno je… ali nisam mislio da će biti ovako teško - rekao je on.

Ministarstvo odbrane je, suočeno sa ozbiljnim manjkom dobrovoljaca i regruta, u junu pokrenulo inicijativu koja zatvorenicima daje šansu da služe vojsku u zamenu za slobodu posle sukoba.

Međutim, navodi američki medij, postoje "stroga pravila" oko regrutovanja zatvorenika u vojsku. Oni koji su osuđeni za silovanje ili bilo koju vrstu seksualnog nasilja ne mogu da se prijave. Lopovi i oni osuđeni za nanošenje teških telesnih povreda su dobrodošli.

Iz bataljona "Škval" naročito su zainteresovani za ubice jer smatraju da ti zatvorenici poseduju veštine potrebne na bojnom polju. Zbog toga su i podneli zvaničan zahtev vlastima da im se omogući regrutovanje tih osuđenika.

Vitalij je jedan od 4.650 osuđenika, uključujući 31 ženu, koji poslati na front. Iz Kijeva navode da je ukupno 5.764 zatvorenika izrazilo želju da bude poslato u vojsku. Ministarstvo nije saopštilo koliko ih trenutno služi na prvoj liniji fronta.

"Popunjavanje" redova osuđenicima, kao i strože mere regrutacije, pokušaj su da se popune ukrajinski redovi, naročito posle propale kontraofanzive Kijeva.

Si-En-En navodi da postoji problem u tom planu - obuka koja je prekratka (21 dan) i nedosledna. To, zajedno sa zajedno sa hroničnim nedostatkom ljudstva, smanjuju sposobnost Ukrajine da se odupre Rusiji, navodi medij.