11.09.2024.

19:40

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Bruje mreže! Tramp, Kamala i Bajden primećeni u Njujorku! Potez kandidata za predsednika iznenadio sve!

Tramp se u Njuorku i rukovao sa Kamalom Haris, a pored njih je stajao i aktuelni američki predsednik Džo Bajden.

Bajden i Haris su prvo posetili lokaciju u Njujorku, gde su avioni udarili u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, koje su se potom srušile.

Komemoraciji u Njujorku prisustvovao je i republikanski kandidat Donald Tramp.

Haris, kandidatkinja demokrata za predsednika, otputovala je u Njujork nakon debate sa republikanskim rivalom, bivšim predsednikom Donaldom Trampom, u Filadelfiji u utorak uveče.

Bajden i Haris će potom otići u Šenksvil, u Pensilvaniji, gde su putnici na letu 93 Junajted erlajnsa savladali otmičare i taj avion se srušio u polje. Zatim sledi poseta spomeniku u Pentagonu, u Vašingtonu.

Predsednik SAD je rekao da ta zemlja duguje veliku zahvalnost vojnicima, patriotama, koji su nakon napada 11. septembra otišli u ratove u Avganistanu i Iraku, kao i učestvovali u akciji hvatanja i ubistva lidera Al Kaide, Osame bin Ladena.

Možemo samo da zamislimo slamanje srca i bol koji su porodice i preživeli od 11. septembra osećali svakog dana u protekle 23 godine i uvek ćemo se sećati i odavati počast onima koji su prerano ukradeni od nas, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Stejt department je saopštio da Amerika danas odaje počast nastradalima u terorističkom napadu, kao i onima koji su rizikovali svoje živote da spasu druge.

U saopštenju se navodi da se zemlja danas seća i vojnika ubijenih u Bengaziju, u Libiji, 2012. godine.

Ova otpornost pokreće našu tekuću borbu protiv terorizma. U godinama od 11. septembra, Sjedinjene Države su ostale odlučne u odbrani otadžbine, zaštiti našeg naroda i podršci našim saveznicima u ovoj ključnoj misiji, saopštio je Stejt department.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg takođe će prisustvovati komemoraciji, rekao je izvor za britansku agenciju.

U Njujorku i Vašingtonu, 11. septembra 2001. godine dogodili su se teroristički napadi islamskih ekstremista, koji su dimenzijama i razornošću zaprepastili svet.

U terorističkim napadima koji su se tada dogodili, najrazornijim koje istorija poznaje, u organizaciji ekstremne islamističke grupe Al Kaida, Osame bin Ladena, život je izgubilo gotovo 3.000 osoba.

Tog dana, u utorak 11. septembra 2001. dva putnička aviona su u razmaku od 16 minuta, udarila u kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jednog od simbola tog grada.

Prethodno istog jutra, pripadnici terorističke organizacije Al Kaide oteli su četiri putnička aviona, komercijalne letelice, koje su potom usmerili na na važne objekte, sa nesumnjivom idejom da izvedu što razornije napade na vodeće simbole SAD.