13.09.2024.

06:15

Foto: Shutterstock/AP/ГУР МО

Planeta

Ima nešto još gore od Putina! Zelenski se odsekao od straha! Prodor u Kursk naredio iz šokantnog razloga?!

- Već nekoliko meseci upozoravam na besmislenu eskalaciju u Ukrajini, jer je to jedini način da se Zelenski spasi zatvora ili nečeg još goreg, a ujedno i da se podrži kandidatura demokrata na izborima. Sada smo skoro dostigli tu tačku - upozorio je Malinen, komentarišući planove da se Ukrajini dozvoli korišćenje zapadnog oružja za udare na Rusiju.

U utorak je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD ne isključuje mogućnost da se Ukrajini dozvoli da koristi američke rakete ATACMS za napade u dubinu ruske teritorije.

Isti dan, koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi pokušao je da uveri javnost da SAD i dalje ne podržavaju udare OSU u dubinu ruske teritorije, uključujući i korišćenje američkog oružja, uprkos planovima predsednika SAD Džoa Bajdena da sa britanskim premijerom Kir Starmerom razgovara o korišćenju dugometnog oružja koje je Zapad isporučio Ukrajini.

Pored toga, novinarka izdanja Aksios, Džuligrejs Brufke, pozivajući se na predsednika Komiteta za međunarodne poslove Predstavničkog doma SAD Majkla Mekaula, izvestila je da će sam Blinken tokom svoje posete Ukrajini u sredu obavestiti Kijev da će SAD dozvoliti korišćenje američkih raketa ATACMS za napade na Rusiju.