11.09.2024.

20:40

Foto: Reuters/youtube printscreen/video printscreen

Planeta

(VIDEO) Baciće je?! Rusija napravila bombu ravnu nuklearnoj i namerava da je upotrebi! Ako ovo padne na Kijev, sve je gotovo!

Ovo oružje je taktički značajno u modernim sukobima jer pruža veliku razornu moć bez dugoročnog zagađenja, što ga čini pogodnim za upotrebu u blizini civilnih područja gde se želi izbeći trajna šteta.

Dandikin naglašava da je snaga ODAB-9000 u poređenju sa drugim konvencionalnim oružjem izuzetna, zbog čega je idealna za uništavanje neprijateljskih ciljeva u teško dostupnim terenima, poput onih gde se snage skrivaju u planinskim pećinama.

Vakuumske bombe nisu novost u ruskom arsenalu. Sovjetski Savez je još tokom rata u Avganistanu eksperimentisao sa ovim oružjem, koristeći ga protiv otpora smeštenih u planinskim skrovištima. Iako je upotreba ovako moćnog oružja delikatna odluka, Dandikin ističe da je ona uvek u rukama predsednika Rusije, Vladimira Putina. Ruska vojska je vrlo pažljiva u upotrebi takvih bombi, naročito u konfliktima gde su prisutni civili, kao što je slučaj u Ukrajini.

Dandikin takođe napominje da su ukrajinske snage često optuživane za korišćenje civila kao „živih štitova“, što dodatno komplikuje odluke o upotrebi vakuumskih bombi. Za razliku od masovnih bombardovanja u Drugom svetskom ratu, kao što je uništenje Drezdena, situacija u Donbasu zahteva precizno planiranje i obazrivo delovanje kako bi se izbegla nepotrebna razaranja i žrtve među civilima.

Prisustvo ovakvog oružja u ruskom arsenalu značajno utiče na vojnu taktiku, omogućavajući ruskoj vojsci da uništi velike neprijateljske formacije ili dobro utvrđene ciljeve bez upotrebe nuklearnog oružja, čime se izbegavaju političke i ekološke posledice. Međutim, Dandikin naglašava da ovakvo oružje ne sme biti korišćeno proizvoljno. Pre nego što se donese odluka o upotrebi, obavezno se sprovode temeljne obaveštajne operacije, uključujući nadgledanje dronovima i procene broja civila u zoni udara.