11.09.2024.

22:10

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

(VIDEO) Svet je stao! Opasna pošiljka stigla u Rusiju! Sateliti pratili brod pun razornog oružja, ovaj potez saveznika menja sve!

Ukrajinski izvori su za "Sky News" rekli da je brod Port Olja 3 isporučio oko 220 balističkih raketa kratkog dometa preko Kaspijskog mora u Rusiju, kako bi se koristile u ratu protiv Ukrajine.

Prema izvorima, brod je stigao u rusku luku 4. septembra. Satelitski snimci prikazuju brod u luci Olja u Astrahanskoj oblasti na jugu Rusije, na obali Kaspijskog mora. Prema navodima "Sky News"-a, ukrajinski izvori tvrde da je Port Olja 3 bio u iranskoj luci Amirabad samo šest dana ranije, 29. avgusta.

Ukrajinski izvor navodi da veruju da su balističke rakete Fateh-360, sa dometom većim od 112 kilometara, nakon dolaska u Rusiju bile utovarene u veliki teretni voz. Nije poznato gde su dalje prevezene.

Ukrajinski izvor je rekao da se pretpostavlja da će rakete biti poslate na vojni poligon Ašuluk radi testiranja i obuke pre nego što budu upotrebljene na frontu.

Ova otkrića dolaze nakon izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je ranije saopštio da SAD veruju da je ruska vojska primila isporuke iranskih balističkih raketa Fateh-360. Blinken je naveo da su ruske trupe obučene za raspoređivanje municije i upozorio da će ih ruski komandanti verovatno upotrebiti za nekoliko nedelja u Ukrajini. Blinken je ovakve poteze nazvao "dramatičnom eskalacijom".

Iran i Rusija su odbacili ove optužbe. Iranski ministar spoljnih poslova Sejed Abas Arakči izjavio je da Teheran nije isporučio nikakve balističke rakete Rusiji, dodajući da sankcije koje su SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka uvele protiv njegove zemlje nisu rešenje.

Sumnje o isporuci iranskog oružja Rusiji postojale su i ranije, a pretpostavlja se da su do sada poslati bespilotne letelice, municija i artiljerijske granate.