11.09.2024.

23:40

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Počinje! U Moskvu stigli bezbednjaci brojnih zemalja! Nešto krupno se sprema, Rusija ništa ne prepušta slučaju...

Oni bi trebalo da razgovaraju o detaljima poseta najviših zvaničnika svetskih sila u uslovima specijalne vojne operacije, kao i o inicijativama za okončanje sukoba u Ukrajini, koje iznose vodeći članovi asocijacije.

Sastanak specijalnih predstavnika za bezbednost je rutinski događaj koji se održava pre svakog samita BRIKS-a. Međutim, ovog puta interesovanje za njega podgreva nekoliko važnih okolnosti. Prvo, samit, na koji je Moskva pozvala lidere 36 država (od kojih je 9 punopravnih članova organizacije), biće održan u svetlu vojnog sukoba koji je u toku.

Specijalni predstavnici lidera BRIKS-a i BRIKS+ okupiće se u zgradi Predsedničke biblioteke "Jeljcina" na Senatskom trgu u Sankt Peterburgu. Događaj će trajati dva dana (11-12. septembar) i njime će predsedavati sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu. Druge zemlje na takvim sastancima obično predstavljaju savetnici ili pomoćnici lidera za pitanja nacionalne bezbednosti. Međutim, ovoga puta Kina je odlučila da podigne nivo svog učešća – kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji doputovao je u Sankt Peterburg.

Sergej Šojgu nije odbacio mišljenje da će jedna od glavnih tema biti rešavanje sukoba u Ukrajini. Sve zemlje BRIKS-a pozivaju na to od 2022. godine. Štaviše, Brazil, Kina i Južna Afrika iznele su sopstvene mirovne inicijative. A Indija je na najvišem nivou pokazala spremnost da postane posrednik između Kijeva i Moskve. Sergej Šojgu je rekao da Ruska Federacija sada ima mnogo različitih predloga na stolu, ali se kinesko-brazilski mirovni plan smatra glavnim.

- Njihov predlog se sastoji od šest tačaka, o njemu su razgovarali sa nama - rekao je Šojgu u intervjuu koji je prethodio susretu.