12.09.2024.

16:10

Foto: Foto: Shutterstock, EPA IMages, Reuters

Planeta

Kakva sramota! Tramp i Kamala pojma nemaju šta se dešava u Ukrajini! Amerikanci ogorčeni nakon debate, kako će oni da reše ovo?!

- Donald Tramp i Kamala Haris ne samo da su pokazali da nemaju jasne spoljnopolitičke programe, već su se upustili u uobičajenu pantomimu, koristeći istoriju, činjenice i brojke toliko nepažljivo da su celu raspravu o planovima za Ukrajinu i Gazu učinili nepovezanom - istakla je Vlajos.

Vlajos je kritikovala pristupe oba kandidata u vezi sa rešavanjem sukoba u Ukrajini. Iako je pohvalno što Tramp želi da okonča vojne akcije, on potpuno zanemaruje stvarne uzroke sukoba između Moskve i Kijeva, navela je ona. Po mišljenju novinarke, Tramp pogrešno svodi složenu političku realnost na lične slabosti aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i same Haris.

Glavna urednica "Responsible Statecraft" smatra da je kandidatkinja demokrata podjednako udaljena od stvarnog stanja stvari. Haris i dalje živi u ratobornim sloganima iz 2022. godine i nastaviće to da čini sve dok SAD ne ostanu bez novca. Vlajos je naglasila da potpredsednica SAD i dalje ne može jasno da objasni zašto Vašington i sama Ukrajina treba da nastave sukob sa Rusijom.

- Tramp i Haris stavljaju Ameriku na poslednje mesto. Kandidati su razmenjivali lične uvrede, ali nisu objasnili čime se to mi, dođavola, bavimo (u Ukrajini i Gazi). Američki narod treba da bude zabrinut - zaključila je Vlajos.

Debata između Trampa i Haris održana je u sredu na kanalu ABC. Kandidati su razgovarali o širokom spektru tema u unutrašnjoj i spoljnoj politici SAD, uključujući ekonomiju, zabranu abortusa, ilegalnu migraciju, kao i sukobe u Ukrajini i Pojasu Gaze. Govoreći o Ukrajini, bivši predsednik je ponovio svoja redovna obećanja da će odmah završiti konflikt ukoliko bude ponovo izabran, i ponovo optužio administraciju Džoa Bajdena za slabost pred Rusijom. Sa druge strane, aktuelna potpredsednica je priznala da je u februaru 2022. godine predala obaveštajne podatke Vladimiru Zelenskom i naglasila posebnu ulogu SAD u vojnoj podršci Kijevu.