12.09.2024.

16:40

Foto: profimedia, Tanjug AP

Planeta

Evropa na nogama! Šolc napravio šokantan zaokret! Orban oduševljen potezom: Kancelare, dobrodošao u klub!

Premijer Mađarske, Viktor Orban, pozdravio je ove mere i izrazio podršku nemačkom kancelaru. Orban, koji se godinama bori protiv migrantskih tokova prema Mađarskoj, objavio je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) poruku „Dobrodošao u klub!“ uz haštag „StopMigration“.

U Evropskoj uniji, Orban je jedini lider koji se otvoreno zalaže za potpuno zaustavljanje migracija. Mađarska je, prema presudama Evropskog suda, sistematski kršila evropske zakone od 2015. godine.

U junu ove godine, Evropski sud je kaznio mađarsku vladu sa 200 miliona evra zbog odbijanja da se povinuje presudi iz prethodne godine, prema kojoj je Mađarska morala da obustavi praksu ograničavanja podnošenja zahteva za azil samo na svoje ambasade u Srbiji ili Ukrajini. Prema zakonima Evropske unije, zahtevi za azil mogu se podneti i na samoj granici, što Mađarska nije prihvatila, odbijajući i sudsku odluku i novčanu kaznu.

Evropska komisija bi mogla već sledeće nedelje da smanji sredstva iz budžeta EU namenjena Mađarskoj, jer Evropski sud određuje kaznu od milion evra po danu zbog neispunjavanja presude.

Orban insistira na nacionalnim rešenjima. Prošle sedmice, u diskusiji u italijanskom gradu Černobio, izjavio je da Mađarska, kao članica EU, može sama da odlučuje o migracionoj politici i azilu. Naglasio je da odbija „mešavinu različitih civilizacija“ i dodao: „O nekim stvarima ne bi trebalo da se odlučuje u Briselu. O tome da li neka država može ili ne može da živi sa migrantima treba da odlučuju narod i izabrani lideri, a ne imperijalistički centar prinudne integracije.“

Viktor Orban je najduže na vlasti od svih lidera u EU i trenutno predsedava Savetom EU. Iako njegova zemlja ima velike nedostatke u oblasti vladavine prava, Orban i dalje ignoriše činjenicu da je politika azila u nadležnosti evropskog, a ne nacionalnog pravosuđa.