12.09.2024.

15:47

Foto: printscreen

Planeta

Bolivija potpisala ugovor o eksploataciji litijuma sa ruskom firmom

Zvanična ceremonija održana je u prisustvu predsednika Bolivije Luisa Alberta Arse Katakora.

''Nova fabrika će se nalaziti na teritoriji najvećeg svetskog rudnika litijumske soli Ujuni, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.650 metara i prostire se na površini od preko 10,5 hiljada kvadratnih kilometara. Ruska kompanija predviđa početak industrijskog pogona u drugoj polovini 2025. godine, nakon čega če uslediti fazno proširenje proizvodnih kapaciteta i proizvodnja do 14.000 tona litijum karbonata godišnje'', navodi se u saopštenju.

Kako napominje Rosatom, razvoj resursnog potencijala salara planiran je korišćenjem ruske tehnologije za direktnu sorpcionu ekstrakciju litijuma, koja je tokom testiranja pokazala visok nivo efikasnosti i bezbednosti. Ekološke prednosti ruske tehnologije uključuju odsustvo potrebe za korišćenjem agresivnih reagenasa u tehnološkom procesu, kao i maksimalnu reciklažu vodenih tokova, što će obezbediti očuvanje okolnih ekosistema.

Podsetimo, u Boliviji u junu se desio pokušaj državnog udara upravo zbog litijuma. Deo oružanih snaga zemlje okupio se ispred sedišta bolivijske vlade, prkoseći predsedniku Luisu Arseu. Situacija se kasnije smirila.