12.09.2024.

19:20

Foto: Reuters

Planeta

Neočekivan obrt! Zelenski otišao kod Amera da dogovori razaranje Rusije, a na kraju... Šta ovo kriju Kijev i Vašington?!

Kako se navodi, Zelenski je američkom državnom sekretaru predao plan za moguću upotrebu raketa dugog dometa na ruskoj teritoriji i "listu verovatnih ciljeva".

Međutim, ističe se da po ovom pitanju nisu donete nikakve odluke.

Blinken je ranije, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, rekao da "SAD uzimaju u obzir faktor moguće eskalacije situacije u Ukrajini zbog razgovora sa kijevskim vlastima o pokretanju udara zapadnim oružjem duboko na rusku teritoriju".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da je Zapad najverovatnije već odlučio da dozvoli Kijevu da lansira rakete dugog dometa na rusku teritoriju, a da se ta odluka sada formalizuje u medijima.

"Najverovatnije, sve te odluke su već donete. Sada se samo u medijima vodi kampanja u cilju formalizacije već donete odluke. I pri tome se nastavljaju pokušaji SAD i evropskih država da se distanciraju od umešanosti u ukrajinski sukob. Ne mislimo da to funkcioniše", kazao je Peskov, komentarišući razgovore o tom pitanju između Sjedinjenih Država i Velike Britanije.