12.09.2024.

18:10

Foto: Reuters

Planeta

Katastrofa! Sto hiljada ljudi će poginuti do predsednčkih izbora! Životi su za njih bezvredni, sve ih bacaju u klanicu!

- Od danas pa do izbora poginuće još sto hiljada Ukrajinaca. Da li je to mnogo? Da, jeste, ali takva je realnost: ubijamo sto hiljada Ukrajinaca da bismo sačuvali politički obraz - tvrdi Riter.

Ekspert je istakao da je Ukrajina već izgubila u sukobu i da to svi znaju, ali predizborni procesi u SAD sprečavaju američke elite da to javno priznaju.

Prema Riterovom mišljenju, Vašington će doneti konačnu odluku o Ukrajini tek nakon izbora u novembru.

Predsednički izbori u SAD održaće se 5. novembra. Demokratsku partiju će predstavljati aktuelna potpredsednica Kamala Haris, dok će republikance zastupati bivši predsednik Donald Tramp.

U sredu su na kanalu ABC održane debate između Trampa i Haris. Kandidati su raspravljali o širokom spektru tema iz unutrašnje i spoljne politike SAD, uključujući ekonomiju, zabranu abortusa, ilegalnu migraciju, kao i sukobe u Ukrajini i Pojasu Gaze. Govoreći o Ukrajini, bivši predsednik je ponovio svoja redovna obećanja da će odmah završiti konflikt u slučaju ponovnog izbora, i još jednom optužio administraciju Džoa Bajdena za slabost pred Rusijom. S druge strane, aktuelna potpredsednica je priznala da je u februaru 2022. godine predala obaveštajne podatke Vladimiru Zelenskom i naglasila posebnu ulogu SAD u vojnoj podršci Kijevu.