12.09.2024.

19:40

Foto: Foto: Shutterstock, Profimedia

Planeta

Šta se ovo dogodilo u Kursku?! Putin naredio, Čečeni na čelu ofanzive! Velika ruska jurišna grupa gazi neprijatelja!

Ruski general-major Apti Alaudinov, koji komanduje specijalnim snagama u Kursku, izjavio je da su ruske trupe povratile kontrolu nad oko 10 naselja u Kurskoj oblasti, koja graniči sa severoistočnom Ukrajinom.

Naša situacija je dobra... naše jedinice su krenule u ofanzivu. Juče i do danas [sreda] ukupno je oslobođeno oko 10 naselja u Kurskoj oblasti, rekao je Alaudinov, koji je takođe zamenik načelnika vojnopolitčke uprave ruskog Ministarstva odbrane, za rusku državnu agenciju TASS.

U četvrtak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da ukrajinske snage sada postepeno bivaju istisnute iz Kurska i da će biti potpuno istisnute, u to ne može biti sumnje, rekao je za agenciju RIA Novosti.

Ukrajina se nije oglasila niti potvrdila da je ruska kontraofanziva počela, ali su zapadni odbrambeni analitičari u sredu saopštili da geolocirani snimci i vizuelni dokazi potvrđuju da su kontraudari u toku, prikazujući kretanje i operacije ruskih trupa u Kursku.

Ruske snage su počele kontraudare duž zapadnog ruba ukrajinskog salijenta u Kurskoj oblasti i navodno su zauzele nekoliko naselja severoistočno i južno od Koreneva 10. i 11. septembra. Veličina, obim i potencijalni izgledi ruskih kontraudara u Kurskoj oblasti od 11. septembra nisu jasni, a situacija ostaje fluidna, naveli su analitičari Instituta za proučavanje rata u analizi u sredu.

Ruske snage možda nameravaju da privremeno preseku ukrajinski salijent — vojni položaj koji se pruža u neprijateljsku teritoriju i okružen je sa tri strane, poput prodora ukrajinskih snaga u Kursku oblast Rusije — pre nego što započnu organizovaniji i bolje opremljeni napor da potisnu ukrajinske snage iz ruske teritorije, naveli su analitičari.