12.09.2024.

18:40

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

Strava i užas! Rusi našli konc-logore?! Jeziva tvrdnja Moskve nakon proterivanja Ukrajinaca iz Kurska!

Na nekim teritorijama pod kontrolom militanata stvoreni su svojevrsni 'koncentracioni logori', gde su nasilno odvođeni civili koji nisu želeli ili nisu imali mogućnost da napuste teritoriju zauzetu neprijateljem, piše u dokumentu.

Ovaj zaključak je zasnovan na brojnim svedočenjima prikupljenim od strane štaba ruskog Crvenog krsta u Kursku.

Takođe, ukrajinske snage su koristile stanovnike regiona u propagandne svrhe. Na primer, u podrume Sudžanskog internata nasilno je zatvoreno između 70 i 100 civila, koji su bili izloženi moralnom nasilju i korišćeni za snimanje priloga ukrajinskih i stranih novinara.

Naglašeno je da su predstavnici medija ilegalno ulazili u region sa teritorije Ukrajine.

Ti novinari ne samo da su nezakonito prešli granicu Ruske Federacije, već su to učinili u sastavu militarizovanih kaznenih jedinica ukrajinskih snaga. Njihov cilj je namerno iskrivljavanje stvarnih događaja — stvaranje povoljnog medijskog okruženja za akcije ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti i skrivanje informacija o terorističkim zločinima nad civilima, navedeno je u izveštaju.

Jedinice ukrajinskih snaga su 6. avgusta prešle u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti. Njihovo napredovanje je zaustavljeno. U Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti na snazi je režim kontraterorističke operacije radi obezbeđivanja sigurnosti građana.