12.09.2024.

20:10

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Hitno! Drama u Rusiji! Napad došao sa NATO teritorije?! Pojavile se opasne tvrdnje na mrežama, oglasio se i Kremlj, ako je ovo tačno...

Prema njihovim tvrdnjama, dronovi bi mogli biti lansirani sa teritorije Finske, dok su švedski izviđački avioni primećeni kako lete duž ruske granice neposredno pre incidenta.

Ove informacije još nisu zvanično potvrđene, ali su pokrenule diskusiju o mogućem učestvovanju NATO zemalja u sukobu na ruskoj teritoriji.

Geopolitički značaj Finske, koja se pridružila NATO-u 2023. godine i graniči se sa Rusijom, dodatno doprinosi tenziji između Moskve i Helsinkija. Finska, koja je dugo održavala neutralnost, promenila je svoj kurs ulaskom u Alijansu posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, što je izazvalo nove izazove u regionu Baltičkog mora.

Ukoliko bi se tvrdnje o umešanosti Finske potvrdile, to bi moglo ozbiljno narušiti odnose između Moskve i Helsinkija i produbiti sukob Rusije i NATO-a.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov apelovao je na oprez u prihvatanju ovih informacija, naglašavajući potrebu za detaljnom analizom pre donošenja bilo kakvih zaključaka.

Peskov je istakao važnost kritičkog pristupa ovim tvrdnjama i naglasio da je potrebno izbeći preuranjene zaključke. Stav Kremlja ukazuje na želju da se izbegne dodatna eskalacija sa susednim NATO zemljama, uz očuvanje čvrste pozicije u sukobu sa Ukrajinom.