12.09.2024.

21:40

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Svete, dobro prati! Kada Rusija ovo uradi, nuklearke će leteti svuda: Zapad primorao Moskvu da povuče najradikalniji potez dosad!

Bivši savetnik za spoljnu politiku zamenika šefa ruske predsedničke administracije rekao je za list "Komersant" da je aktuelna doktrina "užasno zastarela" i da više ne služi kao efikasno sredstvo odvraćanja.

Aktuelna nuklearna doktrina, koja je usvojena 2020. godine, ne predviđa preventivne nuklearne udare, a upotreba nuklearnog oružja se čuva samo za "izuzetne slučajeve", poput "pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu" zemlje.

Prema Karaganovu, ovaj pristup ga je učinio gotovo beskorisnim i efektivno je "isključio" faktor nuklearnog odvraćanja iz ruskog vojnog i spoljnopolitičkog arsenala.

- Dozvolili smo da se situacija pogorša do tačke kada naši protivnici veruju da nećemo koristiti nuklearno oružje ni pod kojim okolnostima - rekao je on, ocenivši da  je "posedovati nuklearno oružje, a da ne možete da ubedite svoje neprijatelje da ste spremni da ga upotrebite, samoubistvo".

Neuspeh efikasne politike nuklearnog odvraćanja "uvalio bi svet u seriju ratova koji bi neizbežno prerasli u nuklearni i završili Trećim svetskim ratom", smatra Karaganov, dodavši da bi se to moglo da se odigra "u roku od nekoliko godina".

- Glavni cilj doktrine treba da bude ubeđivanje svih sadašnjih i budućih neprijatelja da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje - istakao je on.

Do Karaganovljevih komentara dolazi nakon upada kijevskih snaga u Kursku oblast, i kada mediji pišu da je London navodno već odobrio Kijevu da koristi oružje dugog dometa za udare dublje u Rusiju, a očekuje se da će Vašington učiniti isto.

- Krajnje je vreme da kažemo da nam bilo kakvi masovni udari na našu teritoriju daju pravo da odgovorimo nuklearnim udarom - insistira Karaganov. On je takođe pozvao Moskvu da jasno definiše korake "nuklearne eskalacije" u sledećoj doktrini kako bi ruskim protivnicima ostavila mesta za sumnju oko toga da li je Rusija spremna da upotrebi svoj nuklearni arsenal i kada.

Predsednik Vladimir Putin je više puta zauzimao suzdržaniju poziciju po tom pitanju.

U razgovoru sa Karaganovim na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u junu, predsednik je rekao da Rusija "ne maše" nuklearnim oružjem i izrazio nadu da "nikada neće doći" do nuklearne razmene između Moskve i Zapada.

Moskva "nema razloga čak ni da razmišlja" o upotrebi nuklearnog oružja, rekao je Putin tada, pozivajući ruske zvaničnike da čak ni "ne dodiruju" temu nuklearnog oružja osim ako to nije apsolutno neophodno.

Kasnije u junu, Putin je takođe rekao da Rusiji "još nije potreban preventivni udar, jer je garantovano uništenje neprijatelja u uzvratnom udaru". On, međutim, nije isključio promene u doktrini.