Autor: Informer.rs

13.09.2024.

15:22

Foto: EPA

Planeta

Svi za Orbanom! Novi politički talas potresao briselsku administraciju, EU na nogama!

Govoreći za nacionalnu radio stanicu Kossuth u petak, Orban je tvrdio da, iako je blok bio spor u sustizanju „normalnog dela sveta“, sada postoje indicije da države EU shvataju da sukob u Ukrajini nije „ njihov rat“ i počinju da traže načine da ga okončaju.

Njegovi komentari dolaze nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc pozvao na obnavljanje mirovnih napora ranije ove nedelje, navodeći da Rusija mora biti uključena u sledeće mirovne pregovore o sukobu.

Šolc je takođe navodno bio zauzet pravljenjem sopstvenog mirovnog plana za Ukrajinu u skladu sa neuspelim sporazumima iz Minska iz 2014. – nizom mera koje su osmišljene da obuzdaju neprijateljstva u Donbasu i pomire zaraćene strane.

- Postaje jasno iz sve više zemalja EU da bi želele da se pridruže mirovnom kampu. Evo, na primer, nemačkog kancelara, koji je upravo pre tri nedelje u nemačkim medijima rekao stvari zbog kojih bi mu skinuli kožu. Dakle, situacija se menja - rekao je Orban.

Informer

 

On je tvrdio da je 'mirovna misija' koju je započeo ovog leta, a koja je imala za cilj da privuče ključne igrače u sukobu za pregovarački sto, navela druge članice EU da preispitaju svoje stavove.

- Pokrenuli smo ovu ideju, jer smo pokrenuli ogromnu debatu u Evropi... Bez mirovne misije takva debata ne bi počela i svi bi i dalje pričali samo o ratu - naglasio je Orban.

On je optužio ceo blok da je predugo bio za rat i ponovio svoj poziv na pregovore.

Orban je napomenuo da ima još nekoliko „neočekivanih inicijativa“ u okviru svoje „mirovne misije“ da ubrza proces .

Za razliku od mnogih zemalja EU, Mađarska već dugo poziva na diplomatsko rešenje sukoba, umesto da snabdeva Kijev oružjem.

Poslednji pregovori između Rusije i Ukrajine propali su u proleće 2022. godine, uprkos tome što su strane unapred odobrile nacrt mirovnog sporazuma.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Zapad je „naredio” Kijevu da odustane od sporazuma zbog svoje želje da „nanese strateški poraz Rusiji”.