Autor: Informer.rs

13.09.2024.

22:57

Foto: EPA

Planeta

Kim sprema nuklearni arsenal! Severna Koreja donela novu strategiju, koja drži Aziju u neizvesnosti!

Pjongjang je tvrdio da je uspešno testirao prvu iteraciju svog nuklearnog sredstva odvraćanja još 2006. godine. Procenjuje se da trenutno Severna Koreja poseduje oko 50 nuklearnih bojevih glava.

U petak je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) izvestila da se Kim lično upoznao sa proizvodnim procesom u nuklearnom postrojenju i da je posetio kontrolnu sobu postrojenja za obogaćivanje uranijuma.

Severnokorejski lider se osećao "snažno" nakon inspekcije, navode mediji.

Nuklearni sektor zemlje ne može sebi priuštiti da bude zadovoljan svojim dostignućima, naglasio je Kim.

On je ukazao na potrebu da se „dodatno poveća broj centrifuga kako bi se eksponencijalno povećala proizvodnja nuklearnog oružja“ u „novom skoku napred“.

On je naveo „nuklearne pretnje protiv Severne Koreje koje su izvršile vazalne snage predvođene američkim imperijalistima“ koje su „postale neskrivenije i prešle crvenu liniju“.

Informer

 

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Jonhap, izveštaj o Kimovoj poseti „označava prvi put da je Severna Koreja javno otkrila detalje o svom postrojenju za obogaćivanje uranijuma“.

Mediji su spekulisali da je severnokorejski lider možda posetio „drugu fabriku za obogaćivanje uranijuma u ​​Kangsonu“.

Kim je u sredu takođe pregledao „bazu za obuku snaga za specijalne operacije Korejske narodne armije“, kako je izvestila KCNA.

Obraćajući se vojnom osoblju u objektu, on ih je pozvao da se „potpuno pripreme za rat“.

Informer

 

U govoru u utorak povodom 76. godišnjice osnivanja Severne Koreje, Kim je takođe istakao unapređenje nuklearnih sposobnosti Pjongjanga kao glavni prioritet.

Istovremeno, on je tu zemlju opisao kao „odgovornu državu nuklearnog oružja“.

U svetlu zajedničkih američko-južnokorejskih i američko-japanskih vojnih vežbi u regionu, koje Severna Koreja vidi kao probu agresije na nju, Pjongjang je nedavno izvršio višestruke raketne testove.

U julu je tvrdila da je testirala novu taktičku balističku raketu, Hvasongpho-11Da-4.5, za koju Severna Koreja kaže da je sposobna da nosi bojevu glavu velike veličine od 4,5 tone koja može da pogodi ciljeve na udaljenosti od oko 300 milja (500 km).