14.09.2024.

09:44

Foto: Shutterstock

Planeta

Sprema se totalni rat?! Moćne američke zveri stižu u Rumuniju, ovo je brutalna poruka Rusiji!

"Ova predložena prodaja poboljšaće bezbednost Rumunije, saveznice u NATO koja je važna sila za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi", navela je Ambasada SAD u Rumuniji u saopštenju.

Prodaja od približno 6,4 milijarde dolara obezbediće Rumuniji najsavremeniji višenamenski borbeni avion, dodaje se. 

"Ova posvećenost je svedočanstvo snažnog partnerstva između naše dve nacije i još jednom pokazuje da je liderstvo Rumunije u odbrani regionalne bezbednosti. Rumunija je ključni saveznik u NATO-u u promovisanju bezbednosti i stabilnosti u crnomorskom regionu i šire", rekla je ambasadorka SAD u Rumuniji Ketlin Kavalek.

Prva isporuka aviona F-35A Rumuniji očekuje se do 2031. godine.

Vazdušna baza Mihail Kogalničanu (MK) u Rumuniji trebalo bi da postane najveća Nato baza u Evropi, veća čak i od Ramštajna u Nemačkoj.

Baza, koja je dobila ime po obližnjem selu, nazvano po liberalnom političaru iz 19. veka, uskoro bi trebalo da dobije eskadrilu rumunskih F-16, nedavno kupljenih od Norveške, kao i bespilotne letelice MK-9 "Žetelac".

Pored toga, uz bazu se razvija vojno naselje gde će biti stacionirano rotirajuće osoblje, pripadnici kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice Natoa iz 32 zemlje. Poslednji pristigli su Finci.

Baza se nalazi na samo 20 kilometara od obale Crnog mora, i na 300 kilometara od Odese.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji službuje u ovoj rumunskoj bazi rekao je za Bi-Bi-Si da je tu znatno veća prisutnost SAD.

"Ovde je mnogo veće priustvo SAD, mnogo više infrastrukture, smeštaja, ljudi i opreme", rekao je on i dodao da je napad Rusije na Ukrajinu izmenio područja preko kojih leti, kao i "strateški položaj misije".