Autor: Informer.rs

14.09.2024.

16:56

Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/

Planeta

Do sada smo imali strpljenje više ne! Medvedev zapretio Zapadu ruskim nuklearnim arsenalom!

On je, međutim, upozorio da strpljenje Moskve nije bezgranično, sugerišući da bi Rusija mogla oštro da odgovori ako zapadne nacije dozvole Kijevu da koristi rakete koje su im obezbedili za gađanje ciljeva duboko unutar ruske teritorije.

Kijev zahteva da se ova ograničenja ukinu najmanje od maja. Nekoliko medija je nedavno navelo da će Vašington i London to uskoro učiniti, ili tajno već jesu.

U postu na svom Telegram kanalu u subotu, Medvedev je napisao da su se zapadni lideri uljuljkali u lažni osećaj sigurnosti, misleći da Moskva blefira kada upozorava na strašne posledice zbog dozvoljavanja raketnih udara dugog dometa.

Taj zvaničnik, koji je takođe bio ruski predsednik od 2008. do 2012. godine, rekao je da je Rusija potpuno svesna da bi izvođenje nuklearnog udara bila važna odluka.

- Rusija pokazuje strpljenje - rekao je on, upozoravajući da „uvek postoji granica za strpljenje“. Medvedev je dalje sugerisao da bi Rusija takođe mogla da odgovori na zapadnu eskalaciju nekom vrstom novog oružja – ne nužno nuklearnog, ali ipak razornog.

Govoreći u četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin ustvrdio je da ukrajinska vojska nije sposobna da sama upravlja zapadnim sistemima dugog dometa, već su joj potrebne obaveštajne informacije od satelita NATO-a i zapadnog vojnog osoblja.

Iz tog razloga, ako Zapad dozvoli Kijevu da pogađa mete duboko u Rusiji, „to će značiti da se zemlje NATO-a, SAD, evropske zemlje bore protiv Rusije“, rekao je Putin.