Autor: Informer.rs

14.09.2024.

17:30

Foto: Reuters

Planeta

Kim i Šojgu oči u oči! Lider Severne Koreje odlučan da učini Rusiju ključnim saveznikom!

Ovog juna, ruski predsednik Vladimir Putin boravio je u državnoj poseti Severnoj Koreji prvi put od 2000. godine.

Razgovori su kulminirali potpisivanjem Ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Između ostalog, to uključuje obećanje Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) da će jedna drugoj pomoći u slučaju spoljne agresije.

Putin je tada rekao i da „Rusija ne isključuje razvoj vojne saradnje sa DNRK“, s obzirom na to da zapadne nacije u izobilju isporučuju Ukrajini napredno oružje.

Kako se navodi u saopštenju Saveta bezbednosti Rusije, delegacija koju je predvodio Šojgu boravila je u petak u Pjongjangu.

Ruski i severnokorejski zvaničnici razmenili su mišljenja o širokom spektru bilateralnih i međunarodnih pitanja.

U saopštenju se navodi da su razgovori protekli u „poverljivoj, prijateljskoj“ atmosferi, što je odražavalo kurs koji su Putin i Kim postavili u junu.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA izvestila je da su pregovori između Kima i Šojgua bili usredsređeni na produbljivanje „strateškog dijaloga između dve zemlje i jačanje saradnje radi zaštite zajedničkih bezbednosnih interesa“.

List navodi da je severnokorejski lider hvalio „snažan“ napredak između Pjongjanga i Moskve u „politici, ekonomiji i kulturi“.

Završavajući razgovore, severnokorejski lider je preneo pozdrave predsedniku Vladimiru Putinu i ruskom narodu, poželevši im „pobedu, prosperitet, sreću i mir“.

Kim je sredinom jula primio rusku vojnu delegaciju na čelu sa zamenikom ministra odbrane Aleksejem Krivoručkom.