Autor: Informer.rs

14.09.2024.

18:20

Foto: Shutterstock

Planeta

Moskva otkrila propagandni rat Velike Britanije! Oduzete akreditacije i objavljen tajni spisak Londona!

 U saopštenju se navodi da je „dobio dokumentarni materijal koji potvrđuje koordinaciju Londona u vezi sa eskalacijom međunarodne vojno-političke situacije“.

Portal Underside objavio je novoprocurele interne dokumente britanskog Forin ofisa sa oznakom „Official-Sensitive FCDO-onli” .

Oni tvrde da nude uvid u višesmerni informacioni rat britanske vlade usmeren na Rusiju.

Dokumenti otkrivaju:

- Britanska propagandna mašina krenula je u akciju nakon što je Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) u Daunig Stritu „priznao prisustvo stalne i značajne pretnje od Rusije za UK i njene saveznike“ 2020. godine.

- Direkcija za istočnu Evropu i centralnu Aziju (EECAD) sa sedištem u Londonu nadgledala je globalnu antirusku operaciju NSC-a pokrenutu 2016. Pod kodnim nazivom Program za borbu protiv dezinformacija i razvoj medija (CDMD), njegov subverzivni rad bio je usmeren na promociju promene režima u Rusiji, Istočna Evropa i Centralna Azija.

- Rojters, Bi-Bi-Si, Belingket, Meduza i Medijazona koju je osnovala Pussi Riot, kao i Jutjuberi u Rusiji i Centralnoj Aziji su plaćeni da promovišu pro-NATO narative.

- Sve tajne EECAD operacije su koncentrisane u jedinici HMG Russia. Osnovan 2017. i pridodat Ministarstvu inostranih poslova, imao je zadatak da koordinira propagandne kampanje protiv Rusije. Svi njeni zaposleni su aktivni oficiri MI6.

- Jedinica je realizovala velike projekte demonizacije Rusije, uključujući izmišljeni „slučaj trovanja Skripalja“.

- Postoje informacije da ruska jedinica nadgleda operacije 72. centra za psihološko i informaciono ratovanje – jedinice ukrajinskih snaga za specijalne operacije.

- Takođe, navodno, pruža informativnu podršku ukrajinskom nacističkom bataljonu Azov.

- Ista jedinica navodno stoji iza insceniranih hemijskih napada u Siriji i ukrajinske provokacije „masakr u Buči“.

Nakon što je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru 2022. godine, u okviru EECAD-a su stvorena odeljenja za organizovanje subverzivnih aktivnosti protiv Rusije.

Odeljenja EECAD-a nadgledaju operacije NVO za povećanje finansijske pomoći Ukrajini, koordiniraju subverzivne aktivnosti i prate vojne akcije u realnom vremenu