15.09.2024.

13:20

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Panika u Evropi! Dunav raste iz minuta u minut: Počele masovne evakuacije, Austrija rasporedila 20.000 vatrogasaca! (VIDEO)


Usled ciklona "Boris", koji besni iznad centralne Evrope, neki delovi Češke Republike i Poljske suočili su se sa najgorim poplavama za proteklih skoro 30 godina, prenosi Rojters.

U Češkoj potraga, sleteli automobilom u reku

U Češkoj Republici četvrtina miliona domova ostala je bez struje usled snažnih vetrova i kiše.
Češka policija je saopštila da je u toku potraga za troje ljudi iz automobila koji je sleteo u reku kod Lipove Lazne, 235 kilometara od Praga.

Vatrogasna služba u tom regionu saopštila je da je jutros evakuisala 1.900 ljudi, dok su mnogi putevi neprohodni. 

U Austriji poginuo vatrogasac

Istovremeno, vicekancelar Austrije Verner Kogler objavio je danas na mreži X da je poginuo vatrogasac koji se borio protiv poplava u Donjoj Austriji, dok su vlasti tu provinciju, koja okružuje Beč i graniči se sa Češkom Republikom i Slovačkom, proglasile za područje katastrofe.

Guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner upozorila je danas da je situacija tamo izuzetno dramatična, da je evakuisano 1.100 kuća i da ih je "svakim časom sve više", prenosi portal Puls 24.

20.000 vatrogasaca na terenu u Donjoj Austriji

U Donjoj Austriji raspoređeno je oko 1.160 vatrogasnih brigada i 20.000 vatrogasaca, rekao je na konferenciji za novinare komandant državne vatrogasne brigade Donje Austrije Ditmar Fahrafelner. 

Tokom noći obustavljen je saobraćaj vozova na zapadnoj relaciji između Amštetena i Sent Valentina. U međuvremenu, u Budimpešti su zvaničnici upozorili na prognoze da će vodostaj Dunava porasti i premašiti visinu od 8,5 metara, što je blizu rekordne vrednosti od 8,91 metara koliko je zabeleženo 2013. godine, pošto kiša nastavlja da pada u Mađarskoj, Slovačkoj i Austriji.

"Prema prognozama, jedna od najvećih poplava posle više godina bliži se Budimpešti, ali mi smo za to spremni", rekao je gradonačelnik mađarske prestonice Gergelj Karačonj.

Dramatične scene iz Poljske i Rumunije pogledajte OVDE.