15.09.2024.

13:52

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

NATO otpočeo dramatični scenario na istočnom krilu: 12 koraka do rata sa Rusijom!


Između ostalog, od 9. do 20. septembra u Nemačkoj će biti održan „Nepokolebljivi fokstrot ‘24“. Glavni zadatak je provera spremnosti snaga na strateškom, operativnom i taktičkom nivou uz planiranje i sprovođenje operacija.

Manevrima rukovodi Vrhovna komanda Združenih oružanih snaga NATO u Evropi (SHAPE), na čijem je čelu general armije Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Kavoli.

Zatim, 30. septembra, u Grčkoj će startovati „Ramštajn flag ‘24“, pod rukovodstvom AIRKOM, združene vazduhoplovne komande. To su vežbe taktičkog nivoa u formatu LIVEKS, uz primenu stvarnih snaga. Završiće se 11. oktobra.

Od 7. do 12. novembra održaće se „Sajber koalicija“ u Estoniji. To su godišnje vežbe, jedne od najvećih.

Ovoga puta posebna pažnja posvećena je logističkim pitanjima: prebacivanju velikog kontigenta sa jednog kraja Evrope na drugi usled „invazije uslovnog neprijatelja sa istoka“.

Na programu su, još vežbe na nacionalnom nivou u kojima će učestvovati saveznici. Takođe, na Islandu su završene vežbe „Severni viking“ na kojima je uvežabavano patroliranje vazdušnim prostorom, pomorske akcije i obalska odbrana.

Hemijsko-biološke snage na proveri

U Slovačkoj su u nedelju počele vežbe „Toksična dolina“, na kojima učestvuju hemijsko-biološke snage.

U Mađarskoj od kraja avgusta traje „Hrabri ratnik“, već druge vežbe ove godine. Tamo je angažovana multinacionalna borbena grupa.

Paralelno, u Letoniji traju „Namejs“, uz učešće multinacionalne divizije „Sever“, formirane 2019.g. Alijansa je objavila da je ova formacija potpuno pripremljena.

Provera mehanizovanih jedinica u Finskoj

Od 30. oktobra do 12. novembra u Finskoj će biti održane vežbe „Hamer 2024“, na kojima će biti proverene mehanizovane jedinice.

Završava se ciklus pomorskih manevara u Turskoj i Bugarskoj – „Mavi Balina“ i „Posejdon ‘24“. U prvom slučaju, glavna pažnja biće posvećena podmorničkim snagama, a u drugom, borbi protiv pomorskih mina.

Takođe, vežbe će biti održane u Španiji i Italiji, ali to već nije u blizini ruskih granica.
Kad je u pitanju NATO, ovo nije ništa novo. Brisel kontinuirano postaje sve aktivniji na istočnom krilu.

U maju su završene vežbe „Nepokolebljivi branilac“, najveće vežbe od Hladnog rata. Četiri meseca, 90 hiljada vojnika iz svih 32 zemalja NATO, uključujući Švedsku, koja tek što je postala članica.