15.09.2024.

14:23

Foto: X video printscreen

Planeta

HITNO! Pukla brana u Poljskoj, obližnjem gradu preti uništenje! (VIDEO)

Jedna osoba se danas utopila, a nakon pucanja brane ceo grad je poplavljen, slomljeni su mostovi, a bujica nosi sve pred sobom.

Posledice ove poplave prete da unište i mali turistički grad Nisa u blizni, kome preti potpuni potop.

Gradonačelnik grada Kordijan Kolbiarž objavio je na Fejsbuku poruku u kojoj piše da će se zbog pucanja brane ispuštanje vode iz jezera sa sadašnjih 600 povećati na 1.000 kubnih metara u sekundi.

– To znači da će grad uskoro biti poplavljen. Pitanje je sata kaže gospođa Malgožata, koja je neposredno pre vikenda došla da vidi majku.

U saopštenju gradonačelnik Nisa traži poziva oprez.

- Policija zatvara dva naša mosta (ul. Košćuški i Bema)! Izbegavajte šetnju po šumovitim predelima. Već imamo nekoliko oborenih stabala - piše Kordijan Kolbiarž.

Inače, brana koja služi za kontrolu poplava može da primi gotovo milion metara kubnih vode, javlja DPA.

Vremenska prognoza ne ide u prilog Poljacima, i danas i sutra najavljuju se nove obilne kiše, pa se strahuje da bi brana mogla da bude još više oštećena i da neće izdržati nalet ogromne količine vode.

Premijer Donald Tusk potvrdio je da se jedna osoba utopila. 

"Situacija je vrlo dramatična, najdramatičnija je u okrugu Glocko", poručio je Tusk.

Lokalne vlasti iz Donje Šleske saopštile su da je probijena brana, a regionalne vlasti opisale su situaciju kritičnom, zbog čega su evakuisana sela u nižim krajevima.

U međuvremenu, nadošla reka srušila je most u gradu Gluhołazi na jugu Poljske. Delovi konstrukcije sada blokiraju reku, terajući vodu iz korita reke u grad. Situacija se pogoršava iz minuta u minut!