15.09.2024.

23:28

Foto: Reuters/youtube printscreen

Planeta

Rusija na korak da izradi moćni PAK-DA! Kina im je za petama, ceo projekat obavijen velom tajne!

"Obaveštajni podaci sugerišu da je Rusija bliža završetku PAK-DA nego Kina da završi H-20. Međutim, s obzirom da je program obavijen velom tajne, teško je reći sa sigurnošću", primetio je Kas. 

"Trenutno je prototip PAK-DA pri kraju, čime je Rusija postala druga nacija sa stelt bombarderom. Iako je Rusija izvanredna u vazduhoplovnom inženjeringu, ona i dalje zaostaje za SAD u mogućnostima stelt tehnologije", dodao je ekspert. 

PAK-DA je najsavremeniji stelt bombarder koji Rusija razvija u okviru programa Perspektive vazdušnih kompleksa skraćeno PAK.

Zvanično nazvan "Kompleks avijacije dugog dometa", PAK-DA bi trebalo da zameni zastarele strateške bombardere Tu-95 i Tu-160.

Očekuje se da će ovaj avion, koji je dizajnirao konstruktorski biro Tupoljev, obavljati različite misije, u rasponu od nuklearnog odvraćanja do operacija konvencionalnih udara, sve dok se fokusira na stelt i naprednu avioniku kako bi izbegao najnovije sisteme protivvazdušne odbrane.

PRIKRIVENI DIZAJN

Zahvaljujući svojoj konfiguraciji letećeg krila, poprečni presek radara je minimiziran, povećavajući i njegovu prikrivenost i aerodinamičku efikasnost.

Očekuje se da će napredni turboventilatorski motori pokretati ovaj avion, poboljšavajući njegove mogućnosti dalekog dometa i čineći ga manje vidljivim na radaru.

Kada je u pitanju nosivost, PAK-DA je dizajniran da bude veoma svestran i sposoban da nosi širok spektar municije, uključujući precizno navođene bombe i nuklearne bojeve glave što ga čini efikasnim i za strateške i za taktičke misije. 

Iako je kineski projekat H-20 ambiciozan, on je još uvek u relativno ranoj fazi u poređenju sa dobro uspostavljenim inicijativama Rusije.

Uprkos brzom napretku, sektor vojne avijacije Kine može naići na značajne prepreke, posebno u integraciji napredne avionike i sistema naoružanja.

Zanimljivo, procene američkih obaveštajnih službi sugerišu da je Rusija bliža proizvodnji prototipa PAK-DA nego Kina svom stelt bombarderu H-20, posebno kada se ima u vidu tekući sukob u Ukrajini i značajna finansijska sredstva koja on zahteva. 

Ovi razvojni izazovi, zajedno sa istorijskim fokusom Rusije i strateškim prioritetima, doprinose da Rusija napreduje u razvoju svog bombardera sledeće generacije.