16.09.2024.

06:15

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Grom iz Britanije! Tajms potvrdio zloslutne Putinove reči: Amerika je ta koja donosi udarnu odluku, a onda...

Britanski list je citirao pet bivših britanskih ministara odbrane i bivšeg premijera Borisa Džonsona, koji su tvrdili da bi London trebalo da jednostrano dozvoli Kijevu da koristi svoju municiju za gađanje međunarodno priznate teritorije Rusije umesto da čeka odobrenje Vašingtona.

- Nema zamislivog razloga za odlaganje - ocenio je Džonson.

Međutim, kako ističe "Tajms", Velika Britanija bi mogla da dozvoli upotrebu "storm šedoua", bez dozvole i pomoći SAD, ali bi ove rakete u tom slučaju verovatno bile presretnute dejstvom ruske PVO ili bi skrenule sa kursa.

Kako je naveo jedan od bivših ministara odbrane, rakete ne lete pravo ka meti, već se one "provlače kroz iglene uši" koristeći GPS i podatke terenskog mapiranja.

- Apsolutno je moguće da se rakete lansiraju jednostranom odlukom, ali one verovatno ne bi stigle do cilja sa elektronskim ometanjem koje Rusi imaju. Rusko elektronsko ratovanje je učinilo GPS neupotrebljivim. Oni ga ometaju - rekao je jedan od zvaničnika i dodao:

- Zbog toga moraju da se koriste druge vrste podataka, koji su u vlasništvu Amerikanaca.

Iako su u pitanju poverljivi podaci, britanski list navodi da se najverovatnije radi o sposobnosti mapiranja terena.

Vredi podsetiti da je predsednik Vladimir Putin još pre nekoliko dana naveo da ukrajinska armija nije u stanju, odnosno da ne može da izvodi napade savremenim sistemima velikog dometa zapadne proizvodnje, bez korišćenja obaveštajnih podataka dobijenih putem satelita, kojima Kijev ne raspolaže.

To i predstavlja glavni razlog zbog kog bi se donošenje odluke da se Ukrajini dozvole udari ovom vrstom naoružanja po dubini ruske teritorije smatralo "direktnim učešćem NATO-a u ratu protiv Rusije".