16.09.2024.

09:48

Foto: Twitter Printscreen

Planeta

(VIDEO) Katastrofa u Beču, sve pod vodom! Dunav raste, voda juri ka jugu: Alarmatna situacija u Evropi, poznato ko je sledeći na udaru!

Kako se može videti po snimcima, čitave ulice su poplavljene,a voda je prodrla i u preduzeća i poplavila brojne kamione koji su se nalazili na parkingu.

 
$bp("TargetVideo_26472873", {"video":"1761423","width":"16","height":"9","id":"34926"});

Poplavljene su pešačke i biciklističke staze, restorani duž obale su pod vodom, a tri gradske četvrti su ostale bez struje. Dve linije metroa su delimično zatvorene, a vlasti intenzivno rade na sanaciji i ispumpavanju vode.

Austrija se bori sa teškim posledicama nevremena, a doneti su planovi za evakuaciju najugroženijih područja i obezbeđivanje ključnih saobraćajnica. Na terenu su angažovane spasilačke ekipe koje uz pomoć helikoptera evakuišu stanovnike, a više od 5.000 poziva za pomoć primljeno je tokom noći.

Istovremeno, Mađarska se priprema za jedne od najvećih poplava poslednjih godina. Predviđa se da će nivo Dunava dostići 8,5 metara, blizu rekordnih 8,91 metara iz 2013. godine. Gradonačelnik Budimpešte, Gergej Karačonji, izjavio je da su gradske vlasti spremne da se suoče sa nadolazećom poplavom, dok se očekuje da će nivo vode značajno porasti u narednim danima.

U Mađarskoj, vlasti su podigle najviši stepen pripravnosti, dok Dunav preti da poplavi obale. Vlasti Budimpešte postavljaju zaštitne barijere i vrše poslednje pripreme za dolazak visokih voda. Mađarski stručnjaci su izjavili da su preduzete sve potrebne mere da se minimiziraju štete, uključujući evakuaciju stanovništva iz najugroženijih područja.

Poplave koje trenutno pogađaju centralnu i istočnu Evropu posledica su obilnih padavina i topljenja snega u višim predelima. Vlasti u svim pogođenim zemljama pozivaju građane na oprez i preporučuju izbegavanje nepotrebnih putovanja.