21.09.2024.

05:30

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Kakav preokret! Hteli da razaraju Rusiju, a onda je stiglo ovo: Putin ulio strah u kosti, Evropa mora da čeka odobrenje!

- Ideja da Britanci mogu to da urade (dozvole Ukrajini da udara u dubinu Rusije) bez dozvole SAD je čista fantastika - istakao je Merkuris.

Prema njegovim rečima, London nije u stanju da donosi samostalne i nezavisne globalne odluke koje su suprotne volji SAD, jer dve zemlje nisu u ravnopravnim odnosima. Britanija u značajnoj meri zavisi od Sjedinjenih Država, primetio je Merkuris.

Prošle nedelje, list Times je izvestio da su pet bivših ministara odbrane Velike Britanije, kao i bivši premijer Boris Džonson, pozvali aktuelnog premijera Kira Starmera da dozvoli Kijevu upotrebu britanskih raketa „Storm Šedou” za napade duboko u Rusiju, čak i ako bi to značilo ignorisanje saglasnosti SAD.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući slične rasprave na Zapadu, istakao je da zemlje Severnoatlantskog saveza ne razmatraju samo mogućnost korišćenja zapadnih dalekometnih raketa od strane Kijeva, već i odluku o direktnom učešću u ukrajinskom sukobu.

Dodao je da direktno učešće NATO država u borbenim dejstvima menja suštinu sukoba, te će Rusija biti primorana da donosi odluke u skladu sa pretnjama koje time nastaju.