21.09.2024.

06:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Važna pobeda Rusije! Amerika doživela težak krah: Velika sila odbila diktat Vašingtona! "Neće biti uvedeno..."

"Iako je ministarstvo inostranih poslova ćutalo po ovom pitanju, vladini zvaničnici su izjavili da rasprave o sankcijama nemaju veze sa Indijom", piše list.

Prema informacijama novina, američki zvaničnici su razgovarali sa predstavnicima ministarstva o priključivanju sankcijama putem oduzimanja akreditacija i uvođenja ruskih novinara na listu u skladu sa zakonom o stranim misijama. Izvori su potvrdili za "Hindu" da je to pitanje bilo razmatrano u poslednje dve nedelje.

Bivši ambasador Indije u Moskvi Kanval Sibal izjavio je da postupci SAD prema ograničavanju ruskih medija nanose štetu sopstvenim vrednostima Amerike, iako američka vlada izjavljuje da podržava slobodu govora.

- Ovo će biti shvaćeno kao dvostruki standardi od strane Globalnog Juga, na koji pokušavaju da se usmere. Indija, očigledno, neće odgovarati na takav američki pritisak - prenosi list izjavu diplomate.

Ministarstvo finansija SAD je 4. septembra uvelo sankcije protiv glavne urednice medijske grupe "Rusija danas" i kanala RT Margarite Simonjan, kao i njenih zamenika Antona Anisimova i Jelizavete Brodske. Pored njih, na crnoj listi se našao i šef informativnog programa RT Andrej Kijaško, rukovodilac sektora digitalnih medijskih projekata Konstantin Kalašnikov i još nekoliko zaposlenih u kanalu.

Stejt department SAD je pooštrio uslove rada medijske grupe "Rusija danas" i njenih podružnica, definišući njihov status kao "strane misije". U skladu sa zakonom o stranim misijama, od njih će se zahtevati da obaveštavaju o osoblju i imovini koje poseduju u SAD.