16.09.2024.

22:00

Foto: printscreen

Planeta

(FOTO) Otkriveno šta su putnici podmornice "Titan" rekli pre smrti! Isplivali detalji užasne tragedije koja je potresla svet!

Poslednje reči koje je izgovorila posada podvodnog broda „Titan” pre nego što je eksplodirao u junu 2023. bile su – „ovde je sve dobro”, piše Bi-Bi-Si.

Istražitelji američke obalske straže otkrili su u ponedeljak da su te reči bile među poslednjim rečima koje je podvodno plovilo razmenilo sa svojim matičnim brodom, Polarnim princom. Titan je eksplodirao dok je putovao prema olupini britanskog prekookeanskog broda Titanik. Podvodni brod je eksplodirao u roku od dva sata nakon ronjenja. Istraga američke obalske straže počela je u ponedeljak i očekuje se da će trajati dve nedelje. Obalska straža je saopštila da želi da sazna činjenice o nesreći i da osmisli smernice za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti.

Analiza implozije Titana počela je pre 15 meseci. Kompanija OceanGate, proizvođač podvodnih plovila, kritikovana je zbog dizajna plovila, sigurnosnih protokola i usklađenosti sa propisima. Očekuje se da će čak 10 bivših radnika OceanGate-a svedočiti pred Odborom za istragu marinaca (MBI) američke obalske straže. Suosnivač kompanije Giljermo Sonlajn i stručnjaci za podvodna istraživanja i bezbednost takođe bi trebalo da svedoče. Predsednik MBI Džejson Nojbauer rekao je da je MBI najviše američko istražno telo koje se bavi američkim pomorskim nesrećama i sastaje se otprilike jednom godišnje. MBI je dom najviših zvaničnika američke obalske straže i Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja (NTSB). MBI može preporučiti kazne Ministarstvu pravde SAD za pojedince, kompanije ili institucije koje smatra odgovornim za određenu nesreću. MBI ima pravo da predloži da se odgovorni krivično gone.


Istražitelji obalske straže u ponedeljak su predstavili animiranu rekreaciju Titanovog putovanja koja je uključivala poruke koje je podmornica razmenila sa svojim matičnim brodom Polar Prince.

Posada Polar Prince koja podržava Titan zamolila je posadu podmornice da im kaže na kojoj se dubini nalazi, koliko je teška i da li može da vidi Polar Prince na svom ekranu. Titanovi odgovori princu su postepeno postajali sve nedosledniji. Zvaničnici su u ponedeljak izjavili da trup broda nije prošao test treće strane i da je sedam meseci bio izložen vremenskim i drugim nedaćama. OceanGate je suspendovao sve istraživačke i komercijalne aktivnosti nakon incidenta. Kompanija trenutno nema zaposlenih, a Asošijeted pres kaže da sarađuje sa istražiteljima. Bi-Bi-Si piše da će istraga MBI-ja biti iscrpna.