17.09.2024.

07:10

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

Gotovo je! Rešili da bombarduju Putina! Narode, spremi se: U SAD počela hitna medijska priprema za treći svetski rat!

Mogućnost ukidanja postojećih ograničenja široko se raspravljala ranije u septembru u okviru posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Velikoj Britaniji i Ukrajini, kao i tokom pregovora Bajdena sa britanskim premijerom Kirom Starmerom u Beloj kući.

Ipak, u ponedeljak je zvanični predstavnik Stejt departmenta Metju Miler saopštio novinarima da SAD, nakon pregovora Bajdena i Starmera, nisu spremne da objave ukidanje ograničenja na udare OSU dugometnim oružjem u dubinu ruske teritorije.

- Bajden mora dozvoliti Zelenskom da bombarduje Putina do pregovaračkog stola - poziva autor Blumberga, kolumnista Andreas Klut.

U članku se navodi da „neodlučnost“ američkog predsednika stavlja u težak položaj njegovu naslednicu, kandidatkinju za predsednika Kamalu Haris. Prema mišljenju autora, trenutni stanar Bele kuće „trebalo bi uz fanfare da objavi da Ukrajina može vršiti napade zapadnim, pa čak i američkim oružjem, u dubini ruske teritorije.“

U tekstu se ističe da ako Bajden bude mogao potvrditi odlučnost SAD uz istovremeni poziv na pregovore, ostaviće za sobom „toliko snažno nasleđe“ da će Haris moći da ga umnožava, a Donald Tramp „neće moći da ga uništi, čak i ako pokuša.“

- Sjedinjene Države treba da preuzmu veće rizike kako bi pomogle Ukrajini. Važno je kako će se ovaj rat završiti. Ako (predsednik Rusije Vladimir — prim. red.) Putin pobedi, to će naštetiti interesima Amerike i Evrope na decenije - piše kolumnista Dejvid Ignacijus u članku objavljenom u novinama Vašington Post.

Autor piše da se nada na pristanak američkog predsednika da ukine ograničenja nakon predstojećeg sastanka Bajdena sa Vladimirom Zelenskim, koji bi mogao biti održan na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku sledeće nedelje.

- Nisu sentimenti osnov za veću američku podršku Ukrajini, već nacionalni interesi SAD - zaključuje Ignacijus.

List Volstrit žurnal, sa svoje strane, u objavljenom članku navodi da što Vašington duže odlaže davanje dozvole Ukrajini, to će redovi SAD biti sve iscrpljeniji.

- Predsednik Bajden odavno treba da prekine ovo nepotrebno krvoproliće - piše autorka članka Ana Husarska.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da NATO zemlje sada diskutuju ne samo o mogućem korišćenju zapadnih dugometnih naoružanja od strane Kijeva, već suštinski odlučuju o tome da li da se direktno uključe u ukrajinski sukob. Direktno učešće zapadnih zemalja u ukrajinskom sukobu promeniće njegovu suštinu, Rusija će biti prinuđena da donosi odluke u skladu sa pretnjama koje time budu nastale, dodao je on.