17.09.2024.

08:10

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

Planeta

(VIDEO) Težak poraz Ukrajine! Palo ključno uporište u Kursku! Objavljen snimak teških borbi, bez ovog se sve ruši kao kula od karata!

„Jedinice Vazdušno-desantnih snaga (VDV) iz sastava grupacije snaga 'Sever' nastavile su unapređenje položaja na prednjoj liniji i 13. septembra 2024. godine oslobodile su naseljeno mesto Snagost u Korenevskom rejonu Kurske oblasti“, saopštili su iz Ministarstva.

Tokom vazdušnog izviđanja, otkriven je sistem odbrane, kao i glavni uporišni punktovi i tehnika neprijatelja u naselju i na njegovim periferijama. Iskoristivši efekat iznenađenja, desantne jedinice su sa nekoliko pravaca, pod zaštitom borbene grupe na BMD-2, krenule u juriš na naselje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Desantne jedinice su iz vazduha pokrivali operateri bespilotnih letelica (BPL). Oni su upozoravali na otkriveno neprijateljsko naoružanje, koje je odmah uništavano vatrom BMD.

„U daljem toku, jurišne grupe VDV su, koristeći čitav arsenal streljačkog naoružanja, jurišem zauzele naseljeno mesto, učvrstile se i prešle na zadržavanje naselja Snagost", istakli su u Ministarstvu odbrane.

Dvanaestog septembra, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je za dva dana grupacija snaga „Sever“ oslobodila deset naseljenih mesta u Kurskoj oblasti: Apanasovka, Bjahovo, Višnjevka, Viktorovka, Vnezapnoje, Gordeevka, Krasnooktjabrskoje, Obuhovka, Snagostj i 10. Oktobar.

Predsednik Vladimir Putin je izjavio da je Kijev, izvršivši napad na Kursku oblast, pokušao da zaustavi rusku ofanzivu u Donbasu, ali mu to nije pošlo za rukom.