18.09.2024.

09:58

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Kakav šok za Zelenskog! Ovo će sada morati da objasni Trampu! Situacija izmakla kontroli, dok se on bavio Bajdenom....

„Za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ovo se dogodilo u krajnje nezgodnom trenutku i donosi pažnju koju on nikako nije želeo. On se bavi odlazećim predsednikom Džoom Bajdenom, pokušavajući da izdejstvuje od SAD odobrenje za korišćenje dalekometnih raketa protiv Rusije, navodi se u članku.

Kako se dalje ističe u tekstu, pokušaj atentata može uticati na odnos prema Ukrajini ne samo u odlazećoj, već i u budućoj administraciji SAD u slučaju Trampove pobede na izborima.

„Ako je simpatija republikanskog kandidata prema Ukrajini i ranije izazivala pitanja, ovaj najnoviji neobičan obrt u njegovoj kampanji, nalik američkoj trci, može uticati na Trampovo mišljenje na teško predvidiv način”, zaključuje Blumberg.

Drugi pokušaj atentata na Trampa dogodio se 15. septembra kod golf kluba na Floridi. Prema podacima organa reda, pripadnici Tajne službe otvorili su vatru na napadača koji se krio u žbunju. Na mestu gde je primećen pronađeni su automatska puška AK-47 s optičkim nišanom, dva ruksaka i akcijska kamera GoPro. Istragu je preuzeo FBI. Prvi pokušaj atentata na Trampa dogodio se 13. jula u Pensilvaniji. Kasnije je političar izjavio da su pokušaji atentata na njegov život navodno posledica „retorike” njegove konkurentkinje na izborima iz redova demokrata Kamale Haris i aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

Za zločin je osumnjičen 58-godišnji Rajan Vesli Raut, stanovnik Havajskih ostrva. Kongresmenka Marđori Tejlor Grin je navela da je on bio „opsednut” sukobom u Ukrajini, da je posećivao Kijev i bavio se regrutovanjem stranaca u redove ukrajinske vojske. Tu informaciju kasnije je potvrdio i njegov sin. Raut je takođe naveden kao kontakt osoba na sajtu s uputstvima za pridruživanje „Stranom legiji” Oružanih snaga Ukrajine. Kako tvrde ukrajinski vojnici, Raut im se obraćao s ponudom stranih plaćenika, ali su njegove ponude smatrane neizvodljivim i nisu ni odgovarali na njih.