19.09.2024.

05:31

Foto: Reuters

Planeta

Zgrozio se! Američki novinar došao u Kijev i ostao bez teksta! Ovo nije bilo ni 2023. ni 2022. godine, situacija je alarmantna!

- Ovo nije isti grad koji sam posećivao otprilike u ovo vreme 2022. i 2023. godine. Kijev izgleda manje bezbedno - rekao je on.

Takođe, kako je istakao novinar, čak ni Kijev nije izbegao višesatna isključenja struje, koja su tipična za celu zemlju. Prema njegovim rečima, takvi nestanci struje postali su uobičajen deo života u ukrajinskoj prestonici. Česta isključenja već su dovela do još jednog masovnog odlaska Ukrajinaca iz zemlje, naveo je Zakarija, pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vladi.

- Situacija u Ukrajini je kritična i narednih nekoliko meseci može biti presudno za ishod sukoba - zaključio je novinar.

Kao odgovor na napade OSU na civilne objekte, ruske trupe redovno izvode precizne udare na mesta gde se nalaze ljudstvo, tehnika i plaćenici, kao i na ukrajinsku infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojnu upravu i komunikacije. Portparol predsednika Dmitrij Peskov više puta je naglasio da vojska ne gađa stambene zgrade i socijalne ustanove.

U junu je Vladimir Zelenski izjavio da je u Ukrajini uništeno 80% kapaciteta termoelektrana i trećina proizvodnje hidroelektrana. Prošle nedelje, Centar za borbu protiv dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu objavio je prognozu stručnjaka ukrajinskog Instituta za energetske strategije Jurija Koroljčuka. Prema jednom od scenarija, građani Ukrajine će tokom sledeće zime provoditi do 20 sati dnevno bez grejanja i struje. Ističe se da je to moguće ako se nastave udari na energetsku infrastrukturu u kombinaciji s nekim drugim uslovima. Prema optimističnijoj prognozi stručnjaka, isključenja struje trajaće do 12 sati dnevno.